E BOOK IRFAN KHAIRI

7.0 Is Here!
iDevAffiliate 7
Price: $99.99 USD



more information

Sunday, June 23, 2013

Shepherds pie

Assalamualaikum semua...
Hehehe...lamanya menyepi ya. Bz la katakan...chewahhh. ye benor le tu. Tp actually betul pun sbb bulan ni semua assignments dah due utk dihantar, so apa lagi semua pakat pecut nak siapkan. Belum lagi full write up, campur pulak dengan presentation lagi, nak preparw slide lagi....hisshhh mmg sibuk sangat. Tapi sekarang alhamdulillah. ...semua dah selesai cuma tinggal exam je. Hopefully ALLAH s.w.t memudahkan segalanya dan melembutkan hati lecturers utk berikan markah yang baik kepada saya dan kawan2.
Okeylah.....sekarang baru nak masuk cerita pasal tajuk ni. Jauh benor larinya ye. Sebelum ni tak pernah pun dengar pasal pie ni. Tiba2 sorang kawan suggest buat dan dia kata sedap sangat pie ni. Hmmmm....saya pun google la resipe. Mcm senang je nak buat ni...
So hari ni saya pun try la. Resepi saya mcm kat bawah ni ye:
Inti:
Daging kisar -saya guna daging kisar Ramly
Kalau suka boleh bubuh carrot, jagung dan kacan pis ( saya guna yg frozen tu).
Bawang besar dan bawang putih cincang halus.
Sos prego ( kalau x de bubuh je sos tomato)
Garam dan lada sulah.
Inti ni masak macam sos utk spaghetti je. Tumis dulu bawang besar dan bawang putih sampai layu kemudian masukkan daging cincang. Masak hingga daging betul2 masak la kan..
Lepas tu masukkan sayur2 campur tadi. Actually kalau suka boleh bubuh cendawan butang, daun celery ke...its up to you all sbb kita yg buat dia kan. Perasakan dengan garam dan lada sulah. Kalau nak kuah dia pekat masukkan tepung gandum yang dibancuh dgn sedikit air. Masak seketika dan siap.
Untuk bahagian atas pie:
Ubi kentang dibuang kulit dan direbus sampai empuk. Bila dah empuk, toskan airnya dan lenyek2 ubi kentang tu sampai halus. Sementara tu campurkan garam, pepper,  butter, ke dalam ubi kentang tu masa tengah panas2. Sukatan butter lebih kurang 4 sudu besar. Susu segar tuang sikit demi sedikit bergantung kepada tekstur kentang. Jangan curah banyak2 takut lembik la pulak. Lepas tu masukkan cheddar cheese yg diparut dan kacau lagi dengan ubi kentang tu. Saya guna keju kraft yg keping2 tu je sbb kedai yang saya pergi tu tak jual pulak cheddar cheese yg ketul tu.
Cara buat:
Ambil bekas yang bersesuaian. Lapisan bawah letakkan inti daging. Kemudian tutup atas daging dengan kentang lecek. Bakar adunan dalam oven sehingga bahagian atas kentang bertukar keperangan....
Siap dah. Senang kan. Dan sgt sedap makan masa panas2....contoh gambar yang saya buat boleh tengok kat bawah ya. Tak cantik la potongnya...tapi x pe sbb x sampai 5 minit piring tu kosong je....
Ok...selamat mencuba ya.

No comments: