Haa...semalam dah cakap kan rasa macam nak buat kek gula hangus @ kek sarang lebah. So, lepas balik kerja semalam apa lagi...(mood rajin tengah membara ni) terus saya keluarkan bahan2, bukak laptop (untuk tengok resepi) dan mulalah menimbang, membancuh dan membakar bahan2. Lepas tu perapkan selama 2 jam (tak lalu nak tunggu 3 jam sebab masa tu dah nak dekat pukul 10.00 malam)...so..bakar lebih kurang 1 jam.Hasilnya....taraaa....amat memukau diri saya sendiri. Sarang2 tu jadi cantik sangat...best sebab cubaan pertama menjadi. Dan sudah tentu rasanya amat laaaa sedap. So, si lebah2 jangan jeles ye sebab manusia pun dah pandai buat sarang lebah...hehehe.
Cuba tengok gambar2 kat bawah ni...
So, nak cuba boleh tengok resepi kat bawah ye. Saya ambil dari "Myresepi.com". Dan pemberi resepi adalah Widad. Thanks a lot ye.
Bahan-bahan ( 6 orang )
• 1 cawan gula
• 1 cawan air panas
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan susu pekat
• 2 camt soda bikarbonat
• 4 biji telur
• 2 camb mentega
Cara-cara
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
No comments:
Post a Comment