E BOOK IRFAN KHAIRI

7.0 Is Here!
iDevAffiliate 7
Price: $99.99 USD



more information

Sunday, July 18, 2010

Kek Lapis Sarawak-Kek Lapis Masam Manis

Hari cuti minggu ni, saya buat kek lapis masam manis. Actually, kek lapis bukanlah my favourite sangat sbb saya rasa taste dia lebih kurang sama mcm kek2 lain dan yang paling berat nak buat ialah kerana step dia agak rumit. You have to bake the cake selapis-selapis until bancuhan habis and you tak boleh nak tinggalkan sangat sbb kek cepat masak. Tapi at the end, the result is quite ok jugak. My son and my husband kata ok and sedap. Tapi my son yang obviously sangat sukakan kek ni sbb dia berulang2makan kek ni (and it's not happen to the other cake I made)...so...kesimpulannya this recipe is very good. Dan bila dah makan banyak2 kali...I have to admit it is good. Maybe because the hawflakes yang buatkan the taste is different...a little bit sweet and sour melting in your mouth.

;a dia




Resepi Kek Lapis yang saya cuba - saya copy dari blog lain (minta halal ye)

KEK LAPIS MASAM MANIS – SAJI MEI ‘07

Bahan-bahan:

10 biji telur
195g gula halus
453g mentega/butter
300g biskut cream crackers (kisar halus)
10 bungkus asam gambir (asam duit-duit)
397g susu manis
85g kaya
1 sudu kecil vanila
Sedikit pewarna kuning & merah (terpulang)

Cara menyediakan:

1. Mentega dipukul bersama gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu hingga habis dan pukul hingga sebati.
2. Masukkan biskut yang dikisar halus dan gaul lagi. Kemudian masukkan susu, kaya dan vanilla. Gaul hingga sebati
3. Apabila sudah rata, bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian ditambah dengan sedikit pewarna kuning manakala bahagian yang lain dengan pewarna merah.
4. Panaskan air kukusan hingga menggelegak. Sediakan acuan segi empat. Lapiskan warna kuning dan tunggu hingga masak. Tutup acuan dengan aluminium foil.
5. Apabila masak susunkan asam gambir dan lapiskan dengan adunan merah dan kukus semula. Ulang susunan sehingga habis.

Selamat Mencuba!!!

1 comment:

Bittersweetflavours said...

Penuh kesabaran ya u buat kek ni.... i blum ada kesabaran lgi nak mencuba buat kek lapis demi lapis ni...