E BOOK IRFAN KHAIRI

7.0 Is Here!
iDevAffiliate 7
Price: $99.99 USD



more information

Friday, April 4, 2014

Donut Kentang

Petang tadi tiba2 rasa macam nak makan donut. So seperti biasa saya google la nak cari resepi. So jumpa resepi di KONGSI RESEPI.



Macam-macam resepi ada kat sini. Sebab saya nak resepi donut, cari je dari kotak merah tu kan. Alhamdulillah menjadi. Adunan mmg gebu. Dalam buat donut atau roti ni, mutu yis tu lah yang paling penting. Kalau yis x elok, adunan x akan mengembang dengan baik so x  akan jadi gebu.

Untuk resepi donut yang saya ikut adalah seperti di bawah:


1 biji kentang (direbus dan dilecekkan halus). 
250 gm tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
1 3/4 camca besar yis
telur 1 biji (dipukul dulu dgn sedikit garam).
1 1/2 sudu besar shortening
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
Air sejuk dalam 70-100ml


Cara buat:

Bahan2 kering disatukan. Saya guna mixer. Masukkan kentang yang telah dilenyek. Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit. Air juga perlu dimasukkan sedikit demi sedikit- jangan masukkan semua sekali ya. Saya habiskan 100ml air tu dan adunan lembik sikit. Bila adunan dah sebati, masukkan shortening dan putar lagi hingga adunan dah x melekat. 

Biarkan adunan kembang 2 x ganda (dlm stgh jam mcm tu). Tutup bekas dengan tuala basah atau guna je plastic wrapping.  Bila adunan dah kembang, tumbuk dulu untuk keluarkan angin kemudian uli semula. Bentukkan donut. Biar donut tu kembang sekejap kemudian bolehlah digoreng. Make sure goreng guna api sederhana/perlahan ya sebab donut ni cepat masak. Bila angkat donut tu dari kuali, lapik la dulu dengan tisu dapur supaya dapat meresap lebihan minyak.  Kalau nak bubuh gula halus kena tunggu donut sejuk dulu ya. 


Hehehe...abaikan periuk yang berkarat tu ya. Tu tandanya I rajin masak kan... (perasan betul) huhuhu.

Antara bahan2 yang saya sebutkan tadi

Ni bahan2 kering yang saya dah satukan dalam bekas

Adunan yang dah siap

Tengok tu...dia mengembang kan.

Haaa...ambik ko. Kalau tengah geram mmg sesuai la lepaskan perasaan marah pd tepung ni. At least kita x kena saman kan. 


Saya x pakai acuan donut. Tu la pasal ada kecik besor. Tak pe la..janji gebusss ye dak. Tapi kalau nak saji pd tetamu elok la pakai acuan ya. Baru nampak kerja kita lebih sistematik.

Eh eh! Mana gambar donut yang dah siap? Hehehe...disebabkan excited nak tengok drama tv...donut yg digoreng 1st round terlebih masak (alaa...ckp je la terhangus sikit). 
So malulah I nak tempek kat sini. Tapi x semua yg hangus. Ada juga yg elok cuma elok2 habis goreng, suami sampai kat rumah. Dia nak gerak ke KL sebab esok ada kursus. So nak kena sediakan baju2 dia tu. Dalam pukul 10.30 malam dia bertolak..I pun dah penat. So I tempek gambar mana yang ada je lah kan. Tapi kalau x letak pun semua kenal mcm mana rupa donut dah masak kan...


*resepi ni menjadi. Donut tu gebu. Tapi disebabkan terlembik adunannya, bila goreng byk serap minyak. So make sure jangan tuang semua air tu ya. Agak2 keperluan air tu. Senang cerita sukat 70ml dah la. Sebab nanti nak campur shortening lagi. 

Okeylah...ngantuk dah ni. Esok sembang2 lagi ya. Bye2. 


No comments: