E BOOK IRFAN KHAIRI

7.0 Is Here!
iDevAffiliate 7
Price: $99.99 USD



more information

Sunday, July 10, 2011

Chicken Lasagna

Assalamualaikum semua,

Hari ni hari Isnin...kebetulan ada masa ni saya nak tulis pasal aktiviti memasak semalam. Sebenarnya lately memang jarang saya dapat peluang masak2 kat rumah. Bila hari minggu je mcm2 plan yang timbul, asyik tak lekat kat rumah...mana taknya, hari biasa kami dua2 bekerja jadi bila tiba hari sabtu dan ahad seboleh-bolehnya semua urusan nak diselesaikan. Okeylah, berbalik pada aktiviti memasak tu...sebenarnya dah lama anak bujang saya minta masakkan lasagna. Saya pulak asyik terlupa je. Malam sabtu tu dah terlanjur ke TESCO, dan disebabkan sepanjang perjalanan anak saya dok ingatkan untuk buat lasagna, saya pun belilah barang2 yang diperlukan (sebelum tu dah intai2 blog kawan2 lain untuk dapatkan resepi).

So,pagi ahad saya mulalah projek buat lasagna. Actually senang je buatnya. Kuah/inti lasagna ni lebih kurang sama macam kuah spaghetti yang saya selalu buat tu, cuma kali ni inti tu kita masak sehingga agak kering. Selain tu, kita kena beli kulit lasagna yang memang banyak dijual di pasaraya. Ada yang instant dan ada pulak jenis yang perlu direbus dahulu sebelum digunakan. Selain dari inti ayam tu, ada satu lagi sos yang kena dimasak..orang panggil sos putih. Sos ni pun senang jugak nak buat. Okey, kat bawah ni saya kongsikan resepi untuk buat lasagna ni. Antara rumah2 yang saya intai untuk cari resepi adalah:

http://lizahanum.blogspot.com/2011/02/chicken-lasagna-keledek-rebus.html
atau boleh juga pergi ke www.kongsiresepi.com

Resepi saya pulak:

Kulit lasagna boleh dibeli di pasaraya. Ia berbentuk kepingan nipis. Jika beli yang instant, anda boleh terus gunakan tanpa boil dahulu. Tapi jika beli yang biasa, pastikan anda boil dalam air panas ye.


Untuk inti ayam:

a. 1 bungkus daging ayam kisar Ramly
b. 1 tin sos spaghetti kimball
c. carrot (potong halus)
d. Bawang putih (cincang halus)
e. Bawang besar (potong kecil2/kiub)
f. Garam, gula, oregano (kalau ada)

Cara masak:

Tumis bawang putih dan bawang sampai naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan daging ayam kisar. Kacau sehingga daging masak. Kemudian masukkan sos kimball. Kacau lagi, masukkan carrot dan rasa lah garam dan gula mengikut kesesuaian. Masak inti sehingga agak kering.

Sos putih:

Mentega/majerin untuk menumis
Susu segar (2 kotak kecil)
Tepung gandum (dalam 3 @ 4 sudu besar)
Garam/gula/oregano
Cheese - terpulang samaada mozarella atau cheddar

Cara memasak:

1. Panaskan majerin/mentega.
2. Kemudian masukkan tepung, kacau sehingga sebati. Api perlu perlahan.
3. Kemudian masukkan susu dan kacau lagi.
4. Tutup api dan rasakan garam dan gula.

*ada sesetengah resepi yang masukkan cheese bila dah tutup api...terpulang pada puan2 ye. Kalau nak masukkan cheese, kurangkan lah garam sbb cheese dah masin. Bila tutup api.masukkan cheese dan kacau sehingga cheese cair.

Cara buat lasagna:

1. lanserkan majerin di sekeliling bekas yang anda akan gunakan untuk masak lasagna
2. di bahagian bawah sekali, taburkan inti ayam kemudian lapiskan dengan sos putih. Selepas itu letakkan kepingan lasagna di atas sos putih. Jika puan2 nak tabur cheese boleh juga sebelum tutup dengankulit lasagna tu ye. Sebenarnya cara nak lapiskan ni terpulang pada puan2. Itulah untungnya kalau masak sendiri. Kita boleh masukkan macam2 bahan yang kita nak. Kalau puan2 suka cheese banyak, taburkan je lah banyak2 atas inti tu. Kalau sebaliknya, kurangkan saja lah ye.
3. So...ulangi proses tu sampai inti ayam dan sos habis. Di bahagian atas sekali, selepas tutup dengan kulit lasagna terakhir, puan2 taburlah dengan keju mozarella sehingga menutupi semua bahagian kulit lasagna tersebut.
4. Okey...dah siap. Sekarang kita boleh bakar dalam suhu lebih kurang 180*C. Saya bakar pakai api bawah saje sbb nak elakkan keju tu terbakar cepat sangat.
5. Bila dah masak.....yummmm!!! sedap sungguh. Anak saya memang over excited sangat sbb akhirnya mama dah tunaikan permintaan dia...okey, kita layan gambar kat bawah ye.






No comments: