E BOOK IRFAN KHAIRI

7.0 Is Here!
iDevAffiliate 7
Price: $99.99 USD



more information

Wednesday, June 5, 2013

Pavlova in da house

Assalamualaikum. ...

Wah wah wah....lamanya tak update blog kan. Sebenarnya mcm pening la pulak sbb byk sgt laman sosial skrg ni. Ada instagram la, keek la, whatsapp la, facebook la, blog la, line lagi, lepas tu we chat pulak.....sampai tak tahu mana satu yg diupdate. Disebabkan saya baru je register Keek, so sekarang ni tengah ralit dok tengok video2 yg keekers postkan. I like video Dr. Harlina (wife angkasawan Malaysia tu la....). Bella and Tasha sangat2 kiut. Bestnya ada anak perempuan kan.....

Okeylah jauh pulak lari dari tajuk. Actually saya nak cakap pasal pavlova ni. Tengok gambar yg saya letakkan. Mengancam kan. Warna2 buah2an  tu cantij sgt bila dihias atas fresh cream. Dan....yang penting rasa dia sedap sgt. Tak sampai 1 hari dah habis. Sebenarnya ni kali kedua saya buat. Yg 1st time putih telur tu tak berapa cantik kerasnya. Tapi kali ni everything perfect dan bila dah masak putih telur tu jadi gebu dan ringan. Combination bahan2 sgt sesuai. Saya cari buah yg masam2 sikit utk balancekan dgn rasa manis putih telur tu.
Okey...sekarang ni you all boleh cuba buat ye sebab senang sgt nak buat. Resepinya kat bawah ni.

4 biji putih telur
1 cwn gula castor
Sedikit jus lemon atau cuka
2 sudu besar tepung jagung.

Pukul putih telur hingga separuh kembang then masukkan semua bahan2 lain. Putar lagi sehingga putih telur tu betul2 kembang dan keras dan tak jatuh kalau kita tonggengkan bekas tu. Bancuhan tu letakkan atas dulang pembakar yg dilapik dgn kertas minyak. Bakar dlm oven...lebih kurang 1jam atau hingga putih telur tu kekuningan. Bila cukup masak, switch off oven tapi biarkan dulu putih tu dlm oven dgn merenggangkan sedikit pintu oven tu. Biarkan sejuk sebelum hias dengan fresh cream dan buah2an......

Kan senang tu. Apa lagi...
Jom2 ke dapur.

1 comment:

atie ishak said...

isy...mrncik tol...dan2 rasa ngidam lak..